Er wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van allerlei technieken om te werken en dat geldt uiteraard zeker ook voor computers. Zo is er ook een zogenaamde kwantumcomputer ontwikkeld. Heb je daar nu wel eens van gehoord maar weet je niet precies wat dit is? Dan leggen we je dat in deze tekst uit.
Wat kan een kwantumcomputer doen?
Een kwantumcomputer werkt met een processor die gebruik maakt van de principes die gelden binnen de kwantummechanica. Het gaat hierbij dus om een processor die super snel is en in één keer berekeningen kan uitvoeren over heel veel data. De snelheid die hierbij door de kwantumcomputer wordt gehanteerd is extreem hoog en biljoenen keren meer dan wanneer je voor de berekeningen een normale computer zou inzetten. De grote snelheid werkt dus in het voordeel van de kwantumcomputer, maar daar tegenover staat wel dat deze alleen gebruikt kan worden voor heel specifieke taken.
Voordeel van een kwantumcomputer
Een goed werkende kwantumcomputer heeft voor- en nadelen maar iets wat er bovenuit steekt, is dat het een perfect apparaat kan zijn om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Met een dergelijke computer kunnen namelijk op snelle wijze heel veel data worden geanalyseerd en wordt het een peulenschil om verbanden te leggen tussen bepaalde gegevens en te bekijken wat er werkelijk belangrijk is. Met behulp van simulaties kunnen dan ook theorieën op grote schaal worden getest en zijn aanpassingen snel te doen. Dit is natuurlijk een geweldig groot voordeel.
Nadeel van een kwantumcomputer
Iets minder gunstig is dat de kwantumcomputer een andere beveiliging nodig heeft dan een gewoon exemplaar. Dit betekent dat met de huidige beveiligingssystemen gevoelige data wel beschermd worden bij een reguliere computer maar omdat er bij een kwantumcomputer zoveel data tegelijk rondgaan, is daarvoor meer en een andere beveiliging nodig om lekken tegen te gaan. Hier wordt uiteraard hard aan gewerkt zodat de data die met grote hoeveelheden worden geanalyseerd met een kwantumcomputer ook veilig zijn en goed versleuteld worden. zo krijg je de garantie dat gevoelige data zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens niet zomaar kunnen lekken.